Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä rakennusten sisäilmassa. Radon on huomattava terveysriski, ja siksi sitä ei kannata unohtaa.
Tässä seitsemän tärkeää faktaa radonista, rakennuksista ja sisäilmasta:
- Koska radonia ei voi aistia, sisäilman radonpitoisuus voidaan selvittää vain mittaamalla.
- Pitkäaikainen altistuminen radonille voi aiheuttaa terveyshaittoja, esimerkiksi riski sairastua keuhkosyöpään kasvaa merkittävästi.
- Suomessa sisäilman radonpitoisuudet ovat korkeampia kuin useimmissa muissa maissa. Syitä tähän ovat mm. geologia, rakennustekniikka ja ilmasto.
- Yleisin sisäilman radonin lähde on talon alla oleva maaperä. Radon kulkeutuu maaperästä sisäilmaan perustuksessa olevien rakojen kautta.
- Myös rakennusmateriaalit vaikuttavat sisäilman radonpitoisuuteen. Esimerkiksi betonirakenteet voivat lisätä radonpitoisuutta.
- Sisäilman radonpitoisuutta voidaan alentaa käytännön toimenpiteillä eli radonkorjauksilla. Korjausmenetelmien valintaan vaikuttavat mitattu radonpitoisuus, rakennuksen alla oleva maaperä, täytemaa, talon rakenteet ja ilmanvaihto.
- Tärkeää radonin torjunnassa on ottaa se huomioon uudisrakentamisessa: se on halvempaa ja helpompaa kuin talon korjaaminen jälkikäteen radonpitoisuuden alentamiseksi. Radonin torjunta huomioidaan rakennusvaiheessa erityisesti perustusten ja ilmanvaihdon ratkaisuissa.
Lähde ja lisätietoa: www.stuk.fi/aiheet/radon